STØTT OSS
Sightsavers stories

“Programmet vårt har forvandlet lokalsamfunn”

Det startet med en dristig idé: hva om vi kunne eliminere blindhet forårsaket av trakom?

Sightsavers’ administrerende direktør Caroline Harper stilte spørsmålet som en del av en TED-tale i 2018. Dette ble drivkraften bak Accelerate-programmet. Dette er et ambisiøst initiativ ledet av Sightsavers. Målet er å utrydde trakom i 15 land over hele Afrika sør for Sahara, samt å skyte fart på fremgangen mot eliminering i to andre land.

Vi ser på programmets utrolige prestasjoner så langt etter seks år – i tillegg til hva fremtiden holder for oss.

Fousseni smiler bredt. Han har på seg en tradisjonell afrikansk hatt og en grå tunika.
Fousseni hadde trakom i 15 år før han fikk behandling gjennom Accelerate-programmet. © Sightsavers/David Gnaha

Vi har beskyttet folk mot synstap

Trakom er en ødeleggende øyesykdom som, etter gjentatte infeksjoner, kan føre til at øyelokket vender innover, slik at øyevippene skraper mot øyet for hvert blunk. Hvis det ikke behandles, kan det forårsake permanent blindhet.

I samarbeid med myndigheter og partnere har Accelerate-programmet så langt levert 53 millioner behandlinger for å forhindre at folk får trakom. Programmet har også behandlet 91 000 avanserte tilfeller av sykdommen.

I 2023 var vi begeistret da Benin ble det første landet til å eliminere trakom som et folkehelseproblem via støtte fra programmet. Andre land er på vei til å nå det samme målet i årene som kommer.

Vi har fremmet sunnere, lykkeligere lokalsamfunn

Caleb Mpyet, Sightsavers’ globale tekniske leder for trakom, forklarer at Accelerate-programmet har hatt en ringvirkning som går langt utover arbeidet med unngåelig blindhet.

Programmet har jobbet med å forbedre tilgangen til vann, sanitæranlegg og hygiene. Disse er nøkkeltrinnene for å bekjempe trakom. Dette har innebært noen geniale intervensjoner rettet mot å endre folks atferd, som for eksempel brettspillet ‘Captain Clean’ for barn.

Ifølge Caleb har programmets fokus på hygienepraksis ført til “transformasjoner i flere samfunn, når det gjelder å ha renere samfunn der folk lever sunnere liv.”

Se videoen (på engelsk) for å se Caleb snakke om Accelerate-programmet.

Tre jenter sitter og spiller et brettspill lagt ut på bakken.
Barn i Etiopia lærer via brettspill om viktigheten av god hygiene for å bekjempe trakom. © Amref Health Africa

Vi har tilpasset oss store utfordringer

Selv om det kan høres enkelt ut, har veien til å eliminere trakom som et folkehelseproblem involvert å navigere gjennom noen vanskelige utfordringer.

Dette inkluderer behovet for å takle konflikter og politisk ustabilitet. Caleb forklarer at utbrudd av vold i enkelte regioner noen ganger har hindret programmets evne til å nå de som trenger hjelp.

“Vi trengte å utvikle noen innovative tilnærminger for å kartlegge hvor trakom var til stede i de usikre områdene. Dette inkluderer bruk av helikoptre til å transportere undersøkelsesteam i områdene det ikke var trygt å bruke veiene.”

“Vi bestemte oss også for å samle enkelte trakompasienter og kjøre dem til tryggere steder. Der kunne de møte kirurger og få synsbesparende operasjoner.”

Da COVID-19-pandemien feide over Afrika, forårsaket dette nok en snublestein for team som jobbet ute i felten, ettersom det førte til at medisinske kampanjer ble avlyst og oppsettingen av kirurgiske leire ble utsatt.

Programmet kom raskt på beinene igjen. Verdens helseorganisasjon (WHO) publiserte et verktøy for å vurdere risikoen knyttet til masseansamlinger av mennesker under pandemien. Våre ansatte var i stand til å tilpasse dette verktøyet slik at det ble relevant for programmer for behandling av trakom og andre forsømte tropiske sykdommer.

Ved bruk av det resulterende verktøyet kalt RAMA – verktøyet for risikovurdering og skadebegrensning – kunne vi trygt gjenoppta programaktivitetene sammen med helsedepartementene i juli 2020. Programmet leverte antibiotikabehandlinger til rundt én million mennesker i Nigeria mellom juli og september det året.

En øyelege sjekker et barns øyne for tegn på trakom.

Hva er Accelerate?

Programmet har som mål å støtte minst 15 land med eliminering av trakom som en folkehelserisiko, og å skyte fart på fremgangen i to andre land innen 2027.

En sykepleier som bruker PPE måler temperaturen til en pasient på en øyeklinikk.
Ved å tilpasse WHOs verktøy for COVID-19 risikovurdering, kunne programmet gjenoppta sine aktiviteter i juli 2020. © Sightsavers/David Gnaha

Vi etterlater ingen

Ettersom Accelerate-programmet har jobbet med helsedepartementer for å eliminere trakom, har fokuset vært på å nå de gruppene som er mest vanskeligstilt. Dette innebærer ofte å besøke avsidesliggende lokalbefolkninger for å sikre at de har lik tilgang til behandling som andre.

Caleb forklarer: “Vi vet at personer med nedsatt funksjonsevne, eldre kvinnelige pasienter (som har større risiko for å utvikle avansert trakom), og folk i svært avsidesliggende lokalsamfunn vanligvis ikke reiser ut av området sitt for å motta behandling for trakom.

“Hvis vi skal nå elimineringsmålet, er det viktig at disse menneskene blir inkludert, så programmet brukte hus-til-hus-tilnærmingen for å finne sykdomstilfeller. I denne prosessen sikrer vi at alle lokalsamfunn er dekket, og hver husstand blir undersøkt. Dette sikrer at ingen blir etterlatt uten behandling.”

Han legger til at programmet vil fortsette å støtte land på deres reise mot å eliminere trakom. Dette inkluderer også tiden etter at behandlingskampanjer er avsluttet.

“Vi sørger for at nasjonale myndigheter har det som kreves av menneskelige og økonomiske ressurser for å håndtere trakom på lang sikt. Deretter støtter vi helsedepartementene i arbeidet med å skrive nødvendig dokumentasjon for å bevise overfor WHO at de har eliminert sykdommen.”

En medisindistributør gir en eldre mann medisiner for å behandle trakom.
George, som er 96 år gammel, fikk medisiner for å beskytte ham mot trakom. © Sightsavers/Samuel Otieno

Nå utvider vi programmet

Takket være ny finansiering har programmet nylig kunnet utvide omfanget. Accelerate har nå som mål å støtte 17 land på deres reise for å eliminere trakom.

Caleb er klar på hva dette vil bety, både for enkeltpersoner og for hele lokalsamfunn. “Når et land har eliminert trakom, betyr det at enkeltpersoner og lokalsamfunn har blitt frigjort fra smerte og elendighet. De er også i stand til å leve økonomisk produktive liv uten å være bekymret for trakom og dets forblindende komplikasjoner. Jeg synes det ville vært veldig spennende å oppnå dette i landene vi støtter.”

Flere historier

Den frivillige medarbeideren Moses måler en kvinnes høyde for å se hvor mye medisin hun trenger for å beskytte henne mot elveblindhet.
Sightsavers stories
Historier / Forsømte tropesykdommer /

Hvordan kulturell bevissthet kan bidra til å bekjempe NTDer

Sightsavers’ Khadijah Bello reiste over nord-sentrale Nigeria for å se hvordan programmene våre fremskynder eliminering av forsømte tropiske sykdommer.

Abigail Brown og Boma Cliford Fosong.
Sightsavers stories
Historier / Funksjonsnedsettelser /

Hvordan vi fremmer inkluderende data

Vi lanserte nylig Sightsavers Inclusive Data Network (SIN) for å dele vår kunnskap og læring om inkluderende data med alle aktører innen global utvikling.

Nora lærer Glory, en av elevene sine, hvordan man regner.
Sightsavers stories
Historier / Funksjonsnedsettelser /

Vi skal... sørge for at førskoler er inkluderende

I Malawi jobber vi med partnere for å sikre at små barn med nedsatt funksjonsevne kan lære, leke og utvikle seg sammen med jevnaldrende.