STØTT OSS
Sightsavers stories

Hvordan kulturell bevissthet kan bidra til å bekjempe NTDer

Sightsavers’ Khadijah Bello reiste rundt i det nord-sentrale Nigeria for å se hvordan vi arbeider mot målet med å eliminere neglisjerte tropiske sykdommer (NTDs).

I løpet av tre dager lærte jeg direkte fra tjenestemenn i programmet og helsedepartementet, observerte aktiviteter rettet mot å eliminere neglisjerte tropiske sykdommer (NTDer) og søkte å forstå virkningen av arbeidet vårt.

Etter å ha tatt et fly og en lang reise med bil, ankom jeg Benue, en delvis urban region i det nordlige sentrale Nigeria. Benue er hjemsted for en mangfoldig gruppe mennesker og kulturer, i en stat kjent som nasjonens matkurv.

Mitt første besøk var hos Benue State Health Ministry. Statens koordinator for NTDer, Terhemba Mark Debam, fortalte meg at regionen en gang var endemisk for trakom, elveblindhet og lymfatisk filariasis (LF). Men gjennom støtte fra Sightsavers og andre partnere har Benue nå eliminert trakom som et folkehelseproblem, og overføringen av elveblindhet antas å ha blitt avbrutt.

En øyehelsearbeider iført maske og visir sjekker en manns øyne for tegn på trakom.

Hva er NTDer?

Vi hjelper til med å behandle og forebygge fem ødeleggende sykdommer som rammer mer enn en milliard mennesker.

Lær mer om NTD-er
Terhemba, NTD-koordinator for Benues helsedepartement, sitter ved skrivebordet sitt.
NTDs koordinator Terhemba Mark Debam ved Benue State Health Ministry. Bilde © Sightsavers/Abraham Aba

Jeg lærte av Terhemba at den mangfoldige befolkningen gjenspeiles i statens tilnærming til helsetiltak. Ved å bruke modellene for distribusjon av NTD-behandlinger og folkehelsekommunikasjon for å illustrere dette poenget, forklarte han hvordan den blandede landlige og delvis urbane demografien krever forskjellige strategier for å sikre at ingen blir utelatt.

Å kommunisere om NTDer til de tre store etniske gruppene og minoritetsstammene i staten er en utfordrende oppgave. For innbyggere på landsbygda innebærer dette å ta i bruk materialer som retter seg mot den spesifikke lokalbefolkningen og radioreklamer, mens urbane innbyggere nås gjennom digitale medier.
Strategien for å levere behandlinger er også forskjellige for de ulike populasjonene. I landlige områder distribueres medisiner til lokalsamfunn gjennom hus-til-hus massemedisinsk administrering (MDA).

Denne tilnærmingen er ikke effektiv på egenhånd for å nå befolkningen i større byer. I stedet har departementet opprettet områder i offentlige bygg hvor byboere kan gå inn for å få behandling. På et av disse stedene fikk jeg mine første behandlinger noensinne for elveblindhet og LF.

Khadijah svelger medisiner for å beskytte henne mot to NTD-er.
Khadijah (til høyre) tar medisiner for å beskytte henne mot elveblindhet og lymfatisk filariasis. Bilde © Sightsavers/Abraham Aba

Mitt neste stopp var Mbaatsongo, en landlig bosetning i Gboko-distriktet i Benue State, hvor jeg så en massemedisinsk administrering mot elveblindhet finne sted. Denne utføres vanligvis av frivillige som er opplært til å distribuere medisiner i lokalsamfunnene deres. Der møtte jeg Moses Ateh, som har meldt seg frivillig i denne rollen med Sightsavers i tre år.

Jeg så ham på hans daglige runder hvor han målte folk med dosestangen for å bestemme riktig dose medisiner, administrerte ivermektin-tabletter og fylte ut loggboken hans. Det var tydelig at medlemmer av lokalsamfunnet ikke er passive mottakere. De var livlige – pratet med Moses, ropte til husstandsmedlemmer og naboer som ennå ikke hadde tatt medisinen, og irettesatte de som allerede hadde fått behandling fordi de tok en dobbel dose.

Jeg ble fascinert av å høre en kvinne i femtiårene spørre på den lokale dialekten: «Hva med den hvite, søte?» Etter å ha hørt oversettelsen, skjønte jeg at hun snakket om albendazol, en tablett som brukes til å behandle LF med en litt søt smak. Hun visste om behandlingsrundene og forsto at begge medisinene vanligvis administreres sammen, noe som er tilfellet i en stat som Benue, hvor elveblindhet og LF begge er endemiske.

Et offisielt dokument som registrerer behandling for elveblindhet.
Khadijahs behandlingsjournal viser når hun tok medisiner for elveblindhet. Bilde © Sightsavers/Khadijah Bello
Den frivillige medisindistributøren Moses måler et barn ved hjelp av en dosestang.
Den frivillige medarbeideren Moses (til høyre) bruker en dolestang for å måle et barn før han gir medisiner. Bilde © Sightsavers/Khadijah Bello

Sightsavers’ programansvarlig Abraham Aba fulgte meg på turen. Mens vi fulgte med på massemedisinsk administrering, oppdaget jeg noen av utfordringene.

Den første utfordringen er aldersforskjellen i loggbokpostene. De fleste på landsbygda har ikke rede på alder eller bursdager. Vi ble ofte møtt med blanke blikk, hodeskraping eller gjetting hver gang Moses spurte om alderen deres. For barn er en nøyaktig alder viktig for å sikre at vi ikke gir medisiner til barn under fem år. Det kan også påvirke journalføringen, ettersom helsedepartementene bruker denne prosessen til å samle inn befolkningsdata. Senere møtte jeg Mbaember, som ikke kunne huske alderen sin, men underholdt oss med sin historie om å gifte seg under den nigerianske borgerkrigen, noe som fikk oss til å tenke at hun måtte være i syttiårene.

Den andre utfordringen er usikkerhet. Da vi kom til en av husstandene, møtte vi en ung mor omringet av nesten tolv barn, hvorav halvparten nettopp hadde blitt fordrevet fra et nabosamfunn på grunn av bonde-gjeterkonflikter. En plutselig befolkningsvekst på grunn av flytting kan bety medisinmangel og sosioøkonomiske vanskeligheter for tidligere stabile regioner.

Den frivillige medarbeideren Moses måler en kvinnes høyde for å se hvor mye medisin hun trenger for å beskytte henne mot elveblindhet.
Den frivillige medarbeideren Moses (til venstre) med Mbaember mens han distribuerer medisiner i Mbaatsongo. Bilde © Sightsavers/Khadijah Bello

Abraham fortalte meg at til tross for utfordringene, har de fått til enda mer enn eliminering, for eksempel økonomisk myndiggjøring. I noen distrikter i Benue State – inkludert Gboko – hvor massemedisinske administreringer gjennomføres, har mer enn 3000 frivillige blitt opplært til å distribuere behandlinger i lokalsamfunnene sine. Disse frivillige må åpne bankkontoer for å motta stipend utbetalt til dem gjennom programmet.

Dette er et betydelig, men uplanlagt resultat. Sett på et nasjonalt og regionalt nivå på tvers av alle våre programmer, kan dette bidra til å oppnå større økonomisk inkludering. I et land som Nigeria er 26 % av den voksne befolkningen fortsatt økonomisk ekskludert. Mange mennesker bruker ikke finansielle tjenester. Derfor kan slike fremskritt gjort under helseprogrammer ha potensiale for samarbeid med bank- og finans-sektoren.

Da jeg reflekterte over opplevelsen min under hjemreisen, ble jeg fylt av dyp takknemlighet for alle menneskene jeg hadde møtt. Jeg var også dypt takknemlig for den transformative kraften i å få førstehånds innblikk i arbeidet og dets innvirkning, i stedet for bare å høre om det i møter og rapporter. Min beslutning om å rette søkelyset på det kritiske behovet for arbeidet til lidenskapelige mennesker som Terhemba og Abraham har blitt enda sterkere. Jeg ønsker også at stemmer som Moses sin skal bli tydelig hørt, han som “ønsker en bedre fremtid for mitt folk”.

Flere historier

Abigail Brown og Boma Cliford Fosong.
Sightsavers stories
Historier / Funksjonsnedsettelser /

Hvordan vi fremmer inkluderende data

Vi lanserte nylig Sightsavers Inclusive Data Network (SIN) for å dele vår kunnskap og læring om inkluderende data med alle aktører innen global utvikling.

En kvinnelig medisindistributør måler en jente for å se hvor mye medisin hun trenger for å beskytte henne mot trakom.
Sightsavers stories
Historier / Forsømte tropesykdommer /

“Programmet vårt har forvandlet lokalsamfunn”

Etter seks år har Accelerate-programmet allerede levert 53 millioner behandlinger for å beskytte mennesker mot trakom, og behandlet 91 000 avanserte tilfeller av sykdommen.

Arif og moren hans sitter på en seng og prater.

Sightsavers Bangladesh markerer 50-årsjubileum

Sightsavers begynte å jobbe i Bangladesh i 1973 for å diagnostisere og behandle mennesker for grå stær, som er en av de vanligste øyelidelsene i landet.