STØTT OSS

Møt megafon-teamet, med gladnyheter om gratis øyehelsetjenester

Verdens helseressurser er svært ulikt fordelt. Dersom alle skal få tilgang til helsetjenester, må kapasiteten videreutvikles. Samtidig er det viktig at folk får vite hvilken helsehjelp som faktisk er tilgjengelig for dem.

De fleste av oss kan søke på nett, scrolle nyhetsfeltene på sosiale medier eller ringe legekontoret når vi lurer på noe om helse. Dermed er vi godt informert om både tilbud, tilgjengelighet og viktighet av regelmessige kontroller.

Hva om du ikke hadde tilgang til hverken TV, Internett eller telefon?

For mange med funksjonshemminger og folk bosatt i svært fattige områder handler hverdagen først og fremst om å få endene til å møtes fra dag til dag. De har ikke tid eller ressurser til å skaffe informasjon om helsehjelpen de trenger.

For å sikre at ingen blir overlatt til seg selv i Bangladesh har vi valgt å gripe fatt i mikrofonen, for å spre informasjon om helsetjenester direkte på dørstokken. Møt megafon-teamet!

Møt megafon-teamet

Mokhter Hossain

Mokhter Hossain

Helsetjeneste informatør

Fareck Farazi.

Fareck Farazi

Informasjonskoordinator

Ahshanulla.

Ahshanulla

Tuk-tuk sjåfør

En fargerik tuk-tuk taxi med en megafon på taket og tre menn stående ved siden.

Helseinformasjon til alle

En fargerik tuk-tuk taxi med en megafon på taket og tre menn stående ved siden.
Vi møter Mokhter. Øynene hans ble skadet av en cricket-ball som barn. Dessverre mistet han gradvis synet. Han har vært blind siden 2003.

Stemmen hans runger gjennom den digre megafonen montert på taket til en fargerik tuk-tuk mopedtaxi. De kjører gjennom gatene og inviterer folk til å besøke en av Sightsavers sine pop-up helseklinikker.

To menn sprer helseinformasjon gjennom en megafon på en tuk-tuk.

“Nyheter! Gode nyheter! Vi kommer med gode nyheter til alle som har nedsatt syn!”

“Du vil bli glad for å høre at det er satt opp en egen øyehelseklinikk i nærheten, og at alle nå kan få øynene sine undersøkt helt gratis!”

“Uansett hvor gammel du er, uansett hvem du er, du kan få øynene dine undersøkt helt gratis!”

“De av dere som ikke kan se klart, som har grå stær eller ikke ser godt på avstand – vennligst besøk oss nå!”

“De av dere som ikke har råd til medisinsk behandling og som gradvis mister synet, vær så snill å komme til rådhuset klokken 09 i morgen tidlig. Vi har satt opp en øyeklinikk hvor du kan få hjelp helt gratis.”

Megafon i farta

Scroll deg gjennom vår 360 graders video for å se teamet spre nyhtene.

Fareck ble født med nedsatt syn, men fikk plass på en tilrettelagt skole støttet av Sightsavers. Med vår hjelp jobber han nå for det lokale sykehuset som koordinator for helseinformasjon formidlet gjennom lyd. I dag er han med Mokhter og sjåføren Ahshanulla for å kvalitetssikre arbeidet. “Dette er et nytt område for oss,” forteller han. “Vi er ikke kjent med veiene, så jeg hjelper sjåføren med kjøreruten og sjekker at budskapet vårt er lett å forstå for folk som bor her.”

“Vi deler ut brosjyrer, men det er ikke alle som kan lese. Når vi sprer informasjon gjennom lyd, er det mange som stopper oss fordi de ønsker å snakke med oss om tjenestene.”

Mokhter forklarer hvorfor det er viktig å formidle budskapet på en god måte: “Noen er veldig skeptiske til øyekirurgi, noen ganger fordi andre har fortalt dem at svaksynte ikke må gå til sykehuset for da vil de få øynene fjernet.”

“Jeg blir ofte stoppet av folk som er interessert. Mange ønsker mer informasjon om det vi formidler gjennom megafonen. Jeg tar meg tid til å forklare at leger fra Dhaka vil komme på besøk til pasienter som er fattige.”

Både Fareck og Mokhter har fått hjelp gjennom Sightsavers’ inkluderingsprosjekter. Nå ønsker de å hjelpe andre i sine lokalsamfunn. Ved å formidle helseinformasjon gjennom lyd, sørger de for at budskapet også når de som ofte diskrimineres; eksempelvis mennesker med funksjonshemminger og kvinner.

“Kvinner får ekstra nytte av informasjonen fordi de ofte jobber hjemme,” forklarer Fareck. “Vi forsøker å legge til rette for at det skal være så enkelt som mulig for dem å få øynene sine undersøkt innimellom arbeidet.”

Mohkter driver også en organisasjon som promoterer like rettigheter for mennesker med funksjonshemminger. “Funksjonshemmede i Bangladesh får ikke muligheten til verdighet,” sier han. “Jeg pleide å sitte på rommet mitt og høre på radio hele dagen. Jeg trodde ikke jeg kunne få tjene egne penger. Fordi jeg fikk trening i å formidle budskap gjennom mikrofon, trenger jeg ikke å tigge. Nå kan jeg forsørge familien min.”

“Folk i området her kjenner meg godt, og vet at jeg har informasjon om sykehus og helsetjenester.”

“Mange kvinner og barn med funksjonshemminger kommer til meg for å vite mer om hvordan de kan oppsøke hjelp fra sykehuset, søke om fødselsbevis og få HC-pass. Jeg formidler også til lokale myndigheter hvem disse er og at de trenger hjelp.”

“Jeg ønsker å gjøre folk oppmerksom på rettigheter for alle. Jeg ønsker at det ikke lenger blir nødvendig å bruke ordet “funksjonshemming” og jeg vil fortsette arbeidet mitt.”

“Jeg ønsker å hjelpe folk.”

UKaid logo.
Megafon-teamet er ansatt ved Dhaka Progress Lion’s Eye Hospital. Sightsavers "Rett til helse" - prosjekt bistår øyehelseundersøkelsene. Programmet er sponset av britiske myndigheter.
En tuk-tuk kjører gjennom en landsby.

"Uansett hvor gammel du er, uansett hvem du er, du kan få øynene dine undersøkt helt gratis!”

En tuk-tuk kjører gjennom en landsby.

Mikrofonen gir resultater

En ung kvinne smiler mens hun holder babyen sin.

Suksessen ved våre prosjekter avhenger av innsatsen og overgivelsen til lokale samarbeidspartnere, slik som megafon-teamet. De er avgjørende for å nå ut til alle.

Som et resultat av innsatsen deres, fikk Shamima tilgang til hjelp. Hun har redusert høre- og talefunksjon. Søsteren Munina hørte om Sightsavers sine pop-up klinikker av et megafon-team som passerte hjemmet hennes, og tok med seg Shamima dit.

Hvordan vi gjør en synlig forskjell

Vårt arbeid i Bangladesh

Fra feltet

Arif og moren hans sitter på en seng og prater.

Sightsavers Bangladesh markerer 50-årsjubileum

Sightsavers begynte å jobbe i Bangladesh i 1973 for å diagnostisere og behandle mennesker for grå stær, som er en av de vanligste øyelidelsene i landet.

En kvinne sitter og snakker i en mobiltelefon.

Sightsavers vinner Zero Project-prisen for program som arbeider for politisk deltakelse

Prisen ble delt ut for vårt inkluderingsprosjekt. Prosjektet fremmer rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne til å delta i det sivile og politiske liv i Kamerun og Senegal.

Vainesi smiler og klapper utenfor hjemmet sitt i Malawi.

Nå er trakom eliminert i Malawi

Malawi har blitt det første landet i Sør-Afrika som eliminerer den smittsomme øyesykdommen trakom. Dette er bekreftet av Verdens helseorganisasjon.